Muziekles

“Lesgeven geeft inspiratie en uitdaging”

In mijn muzieklespraktijk “Toermalijn” te Winterswijk geef ik individuele  viool-, altviool en pianolessen aan volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. Twee keer per jaar is er een leerlingenconcert in het oude Doopsgezind kerkje in Winterswijk, of in het Theater De Storm.

Lesmethode

In mijn lessen maak ik gebruik  van verschillende bestaande lesmethoden en vul deze aan met mijn eigen materiaal. Per leerling kan de aanpak en invulling van de les verschillen. Ik probeer me bij het aanleren van de techniek van het instrument af te stemmen op de specifieke belangstelling en behoefte van de leerling. Vanaf les één is er de mogelijkheid voor vioolleerlingen om maandelijks mee te spelen met het beginnersorkestje. Zelf ben ik geïnteresseerd in vele muzikale genres. Momenteel verdiep ik mij in de jazzimprovisatie en krijg daar zelf ook les in! Ik vind het leuk om naast de gebaande paden van de rijke klassieke muziektraditie ook zijpaden in te slaan van de vele volksmuziekculturen en de jazz. Ik ben lid van de ESTA, de European String Teachers Association, een plek waar docenten ideeën en waardevolle ervaringen met elkaar kunnen delen.

Ik ben op mijn 17de jaar naast mijn conservatoriumstudie begonnen met lesgeven. Ik probeer bij iedere leerling de grenzen  op te zoeken van zijn/haar mogelijkheden. In de praktijk komt dat neer op in informele sfeer  enthousiasme, voldoening en liefde voor muziek op te wekken. Ik heb ervaring met lesgeven aan mensen met autisme.

Gevorderde leerlingen

Mijn jarenlange ervaring als uitvoerend musicus in orkest- en kamermuziek zorgt ervoor dat ook ambitieuze, gevorderde leerlingen goed aan hun trekken komen. Ik bied hen zowel specifieke partijstudie als verdieping van techniek en nieuw repertoire aan.

Volwassen beginners

Op volwassen leeftijd voor het eerst een instrument leren bespelen is fantastisch! Als kind leer je weliswaar sneller ( als je tenminste oefent!), maar als volwassene ben je zo sterk gemotiveerd dat het aanleren van een instrument niet eens langzamer hoeft te gaan! Als je er als volwassene over denkt om het een kans te geven twijfel dan niet om het gewoon  een aantal maanden te proberen!

Voor de alleroudsten

Zelf muziek maken is een verrijking voor je geestelijke welbevinden. In Woon-Zorghuizen kom ik met de bewoners “Gouden liedjes van toen” zingen en daarbij begeleid ik onszelf op de piano. Het is een feit dat zingen gezond is voor lichaam en geest. Het gaat er niet om “een goede stem” te hebben. Waar het om gaat is plezier te hebben en te genieten van meedoen.

Voor de kleinsten

Incidenteel geef ik themacursussen “Muziek met dreumesen en peuters”. Zodra er genoeg belangstellenden op de wachtlijst staan wordt er een cursus gepland. Neem gerust hierover contact met mij op. Nieuwe geplande cursussen staan op de “Nieuwspagina”.